Prostovoljno delo

Prostovoljstvo omogočamo v GAMBIJI in na ZANZIBARJU (TANZANIJA).

 

PROSTOVOLJSTVO V GAMBIJI

Naše društvo omogoča prostovoljno delo v eni izmed najrevnejših držav Afrike, v Gambiji. Gambija je po naši oceni zelo dobra izbira za prvi obisk Afrike, ni noben bav bav, kvečjemu je to dežela prijaznih in nasmejanih ljudi.

V vsakem primeru pa je izkušnja prostovoljnega dela neprecenljiva, nekaj, kar vam bo ostalo v spominu za vedno in prineslo veliko novih poznanstev

ter spoznanj.

 

PODROČJA PROSTOVOLJNEGA DELA

Prostovoljno delo v Gambiji lahko opravljate na različnih področjih:

- ŠOLA

- VRTEC

- FOTOGRAFIJA/MEDIJSKO PODROČJE

-  MEDICINA

-  VETERINA

- KMETIJSTVO

- TURIZEM

- POMORSTVO

- PRAVO

Če želite delo opravljati na kakršnem koli drugem področju, nam lahko to sporočite in preverili bomo, ali vam to lahko omogočimo.

Prostovoljsko delo poteka v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in načeli Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva.

 

KDO JE LAHKO PROSTOVOLJEC?

Prostovoljec je lahko vsak, ki ima željo, da opravlja prostovoljno delo.

Področij dela je ogromno, zato predlagamo, da se odločite za področje, ki vam je blizu ali vas zanima, da boste delo z veseljem opravljali.

Starostne omejitev navzgor ni, vsi, ki se odpravijo na prostovoljno delo v tujino pa morajo biti polnoletni.

Dolžina prostovoljnega dela je odvisna od vašega (prostega) časa oziroma koliko časa ste pripravljeni nameniti prostovoljstvu.

V kolikor ste dijak ali študent in se boste prijavili na razpis za sofinanciranje vašega študijskega obiska na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije, se od dijakov pričakuje, da ostanejo najmanj 2 tedna ter od študentov, da opravljajo prostovoljno delo najmanj 3 tedne. Razpis, ki je

objavljen vsako leto, je štipendiranje obiskov dijakov in študentov v tujino za namen izobraževanja ali praktičnega usposabljanja. Več informacija najdete

TUKAJ: (https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/stipendija-za-studijske-obiske-dijakov-studentov-v-tujini-za-leto-2023-348-javni-razpis)

Informacije o štipendiji

Bodite pozorni na razpisne pogoje ter predhodno preverite ali izpolnjujete osnovne pogoje.

Na javnem razpisu lahko sredstva pridobijo dijaki ali študentje, ki odhajajo na študijski obisk v tujino in katerim matična izobraževalna ustanova to mobilnost vrednoti kot del izobraževalnega programa v Sloveniji.

Sredstva so namenjena štipendiranju študijskih obiskov dijakov od 1. 9.2023 dalje in študijskih obiskov študentov od 1. 10. 2023 dalje, pri čemer se mora študijski obisk dijaka pričeti najkasneje do vključno 31. 8. 2024, študijski obisk študenta pa najkasneje do vključno 30. 9. 2024.

Višina štipendije

Štipendija je sestavljena iz osnovne štipendije in štipendije za potne stroške.

Osnovna štipendija se dodeli v višini največ 150,00 EUR za vsak dopolnjen teden študijskega obiska, v katerem upravičenec opravlja obveznosti, ki bodo

predmet priznavanja po vrnitvi, vendar v skupni višini največ 3.750,00 EUR za študijski obisk, ki traja 25 tednov ali dlje.

Štipendija za potne stroške med Republiko Slovenijo in državo študijskega obiska se dodeli v višini 100,00 EUR, če vlagatelj odhaja na študijski obisk v

državo članico Evropske unije, Albanijo, Andoro, Armenijo, Azerbajdžan, Belorusijo, Bosno in Hercegovino, Črno Goro, Gruzijo, Islandijo, Kosovo, Liechtenstein, Moldavijo, Monako, Norveško, Severno Makedonijo, San Marino, Srbijo, Švico, Ukrajino, Vatikan ali Združeno kraljestvo. Vlagatelj, ki na študijski obisk odhaja v državo, ki ni navedena v prejšnjem stavku, je upravičen do štipendije za potne stroške v višini 500,00 EUR.

Če ima vlagatelj potne stroške delno ali v celoti krite iz drugih virov, do štipendije za potne stroške ni upravičen.

Način oddaje prijav: Vloge se vloži pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu

Republike Slovenije s pripisom »za 348. javni razpis«.

Za 3-tedensko prostovoljno delo v Gambiji vam povrnejo 500 evrov (za potne stroške) in 150 evrov teden (osnovna štipendija) kar nanese 950 evrov.

Vsak prostovoljec, ki se želi prijaviti za štipendijo, mora voditi dnevnik opravljenih aktivnosti oziroma si beležiti število ur, saj je dnevnik prostovoljnega dela tudi pogoj za pridobitev štipendije.

Po povratku domov imate 30 dni časa, da na sklad pošljete vso potrebno dokumentacijo. Od nas pa na podlagi dnevnika prejmete certifikat, s katerim vam potrjujemo opravljeno prostovoljno delo.

Tudi ta certifikat je potrebno priložiti ob prijavi na Sklad.

STROŠKI PROSTOVOLJNEGA DELA

PRIJAVNINA: znaša 60 evrov.

V prijavnino sta všteti dve majici z našim logotipom (eko bombaž) in organizacija, podpora ter potrdilo o opravljenem prostovoljnem delu.

S plačano prijavnino si rezervirate mesto. Majice nosite na delovnem mestu ter na letališču, da vas šofer, ki čaka na letališču, hitro prepozna.

Če želite dodatne majice, jih lahko naročite pri nas na mailu: volunteering@hopeforkidsofafrica.com. Cena dodatne majice je 20 evrov.

LETALSKA KARTA:

Cene letalskih kart so zelo različne. Cena je odvisna od termina potovanja, ponavadi so karte dražje v času poletnih šolskih počitnic in okrog novega leta.

Priporočamo nakup karte 2 meseca pred potovanjem ali prej. Za eno smer ponavadi potrebujete od 18 do 26 ur, vključno s čakanjem in prevozom do letališča in iz njega. Karto iščete ze destinacijo BANJUL, GAMBIA.

Na voljo imate:

•       Brussels Airlines (https://www.brusselsairlines.com/us-en/homepage): cene se gibljejo od 650 € do 1200 € za povratno karto, odhod iz Benetk do Bruslja (let traja cca 2h), nato iz Bruslja do Senegala in naprej do Gambije (let traja cca 8h)

•      Royal Air Maroc (https://www.royalairmaroc.com/int-en): cene se gibljejo od 450 € do 1000 € za povratno karto, odhod iz Milana do Maroka (let traja cca 3,5h) in iz Maroka do Gambije (cca 3,5h).

•    Turkish Airlines (https://www.turkishairlines.com/en-int/): cene se gibljejo od 500 € do 1200 € za povratno karto, odhod iz Benetk ali Ljubljane do Istanbula (let traja cca 3h) in iz Istanbula do Gambije (let traja cca 7,5h).

•      Tap Air Portugal (https://www.flytap.com/en-pt/): cene se gibljejo od 500 € do 1100 € za povratno karto, odhod iz Milana ali Benetk do Lizbone (cca 3h) in iz Lizbone do Gambije (cca. 4,5h).

 

V kolikor potrebujete pomoč pri nakupu letalske karte se obrnite na turistično agencijo SONČEK (https://www.sonchek.com/).

CEPLJENJA:

Pred obiskov države priporočamo obisk Ambulante za cepljenje in potovalno medicino (https://nijz.si/nalezljive-bolezni/ambulante/), kjer se o

cepljenju posvetujte s strokovnim osebjem.

Za Gambijo ni nobeno cepljenje obvezno, razen za rumeno mrzlico, v kolikor prihajate iz države, kjer imajo rumeno mrzlico.

Bodite pozorni, da je za vstop v Senegal cepljenje proti rumeni mrzlici obvezno (v kolikor načrtujete izlet v Senegal).

Priporočljiva cepljenja (https://nijz.si/wp-content/uploads/2023/03/Cepljenje-po-drzavah.pdf) :

Hepatitis A, Hepatitis B, tifus, meningokokni meningitis, steklina, tetanus.

Gambija je država z visokim tveganjem za malarijo, priporočljivo je jemanje antimalarikov.

Svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom v Ambulanti za cepljenje in potovalno medicino.

Nasveti za osnovno zaščito pred malarijo:

-         Uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev.

-         V sobah uporaba električnih uparjalnikov proti komarjem.

 

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Pred odhodom v tujino si nujno uredite zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Več slovenskih zavarovalnic ponuja tovrstno zavarovanje:

Generali, Coris, Vzajemna. Priporočamo https://www.coris.si/zavarovanja/izberite-zavarovanje, kjer se zavarujete za najvišjo možno zavarovalno vsoto, saj lahko stroški zdravljenja hitro narastejo.

VIZUM

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Gambijo, ki pa ga za turistični obisk do 28 dni, ni potrebno plačati in tudi ni potrebno zaprositi zanj. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države.

Če pa ostanete v Gambiji dlje kot 28, je potrebno vizum podaljšati pri pristojem organu, kar vas bo stalo približno 20 evrov. Seveda vam pri podaljšanju vizuma pomagamo mi oziroma naši koordinatorji v Gambiji.

 

PREVOZ DO LETALIŠČA (BENETKE, MILANO)

Ponudnikov je veliko GoOpti, Flixbus, Nomago. Priporočamo čim prejšnjo rezervacijo, saj so sicer lahko cene zelo visoke. Lahko se peljete tudi s svojim avtom in parkirate na bližnjih parkiriščih, ki so cenejši kot parkirišče na letališču.

 

PREVOZ IZ LETALIŠČA IN NAZAJ - V GAMBIJI

Na letališču vas bo pričakal šofer, ki vas bo peljal do vaše namestitve oziroma hotela. Okvirna cena prevoza iz letališča je 15 evrov in plačate tam.

Okvirna cena prevoza na letališče je prav tako 15 evrov.

NASTANITEV

V Gambiji je več možnosti namestitev, saj je precej turistična država.

Glede na vaše preference, vam poiščemo namestitev. Seveda so pa cene višje, ko gre za namestitve v hotelih. Na več lokacijah omogočamo namestitve v

apartmajih, kjer je cena od 15 – 35 evrov na dan. Apartmaji so lepo urejeni in na evropskem standardu, kar pomeni, da ima vsak apartma

kopalnico in toplo vodo.

LETALIŠKA TAKSA – SECURITY FEE

Ob prihodu v Gambijo je na letališču potrebno plačilo letališke takse v viši 20 evrov (ali 1000 gambijskih dalasijev).

Takso je potrebno plačati tudi ob izstopu iz države.

PREVOZI PO GAMBIJI:

Po Gambiji se lahko prevažate z javnim prevozom, ki je najcenejši. Naši vodiči vas bodo naučili uporabljati javni prevoz in taksije, ki si jih delite z drugimi. Uporabljate lahko tudi taksije, ki vas pripeljejo od ene do druge lokacije ter so precej dražji od taksijev, ki si jih delite in javnega prevoza.

Prevoz iz Senegambie do kraja New Yundum, kjer je osnovna šola, s katero sodelujemo, vas bo stala približno en evro (v eno smer), z javnim prevozom.

HRANA

Prehranjujete se lahko v lokalnih restavracijah, kjer obrok stane okrog 2,5 - 4 evre. Lahko si tudi kuhate sami, saj imajo apartmaji možnost kuhanja.

Restavracije v turističnih predelih in druge mednarodne restavracije pa imajo zelo evropske cene.

Gambija ima precej supermarketov, kjer je možno dobiti veliko evropskih izdelkov, ki so povečini precej dragi. Na ulici lahko kupite tapalapo (kruh) za 10 dalasijev (20 centov) in veliko sadja. Cene se razlikujejo od področja, kjer kupujete, povečini pa je ista cena za uvoženo sadje (npr. jabolka), ki ni poceni.

DODATNI STROŠKI

Priporočamo, da si uredite SIM kartico v Gambiji, ki vam bo mogočala povezavo s svetom za približno 5 evrov (1GB). Sicer pa so dodatni stroški povezani z vašo osebno porabo in načinom življenja ter vključuje: vstopnine, pijače, nakupi spominkov, internetno porabo, izdelavo kitk in podobno.

Predlagamo pa, da uporabite vse svoje pogajalske sposobnosti, saj se je mogoče pogajati za večino cen. Gambija ni poceni država in zmotno je prepričanje, da

je v Afriki vse poceni. Veliko stvari je uvoženih, zato so cene visoke. V vsakem primeru pa vam bodo naši gambijski kolegi pomagali tudi pri poznavanju realnih cen, tako, da boste vedeli vnaprej, koliko stanejo določene stvari. Okvirni strošek tritedenskega potovanja je 1500 – 2500 evrov.

KAKO POTEKA DAN PROSTOVOLJCA?

Potek dneva prostovoljca: zjutraj se med 7. in 8. uro odpravite proti vaši novi službi - mestu prostovoljnega dela. Delo v šolah poteka različno, večinoma pa od 9. do 13. ure. Popoldneve imate prosto za druženje in spoznavanje kulture ter ljudi. Z vodičem se vnaprej dogovorite za izlete: bobnanje na plaži, ogled ribiške vasice Tanji, nakup ali samo sprehod skozi lokalno tržnico z ročno izdelanimi izdelki, ogled večje tržnice v Serekundi ali Banjulu, enodnevni izlet do svetovno znanega otoka sužnjev Kunta Kinteh, preživljanje dneva z lokalno družino ob gospodinjskih opravilih, izlet v Senegal za bližnji ogled levov, žiraf, nosorogov, obisk otoka Jinack in še veliko več.

Ves čas vašega bivanja vam bodo na voljo naši koordinatorji v Gambiji, tako da nikoli ne boste ostali sami.

OPOZORILA

Pred potovanjem si preberite napotke Ministrstva za zunanje in evropske zadeve: https://www.gov.si/drzave/gambija/

 

OSNOVNI PODATKI O GAMBIJI

Uradni jeziki: angleščina, mandinka, wolof, fulščina in drugi

Glavno mesto: Banjul

Površina: 10.689 km²

Prebivalstvo: 1.882.450

Gostota: 176,1/km²

Valuta: gambijski dalasi (GD)

Časovni pas: UTC

Nacionalna klicna koda: + 220

Več o državi TUKAJ. (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Gambia)

PROSTOVOLJSTVO NA ZANZIBARJU

Prostovoljno delo omogočamo na enem izmed najlepših otokov na svetu, na čarobnem Zanzibarju. Zanzibar je del Tanzanije, ki pa kljub temu, da gre za skupno državo, ohranja velik del samostojnosti. Je zelo turistično obiskan otok, pa vendar vas bo revščina lokalnih prebivalcev presenetila ter prav

tako razmere, v katerih živijo.

Na Zanzibarju je mogoče v času prostovoljnega dela obiskati veliko najlepših plaž na svetu, imeli boste možnost spoznati čutne in prijazne domačine.

PODROČJA PROSTOVOLJNEGA DELA

Prostovoljno delo na Zanzibarju lahko opravljate na različnih področjih:

- ŠOLA

- VRTEC

Če želite delo opravljati na karkšnen koli drugem področju, nam lahko to sporočite in preverili bomo, ali vam to lahko omogočimo.

Prostovoljsko delo poteka v skladu z Zakonom o prostovoljstvu in načeli Etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva.

KDO JE LAHKO PROSTOVOLJEC?

Prostovoljec je lahko vsak, ki ima željo, da opravlja prostovoljno delo.

Področij dela je ogromno, zato predlagamo, da se odločite za področje, ki vam je blizu ali vas zanima, da boste delo z veseljem opravljali.

Starostne omejitev navzgor ni, vsi, ki se odpravijo na prostovoljno delo v tujino pa morajo biti polnoletni.

Dolžina prostovoljnega dela je odvisna od vašega (prostega) časa oziroma koliko časa ste pripravljeni nameniti prostovoljstvu. V kolikor ste dijak ali

študent in se boste prijavili na razpis za sofinanciranje vašega študijskega obiska na Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad

Republike Slovenije, se od dijakov pričakuje, da ostanejo najmanj 2 tedna ter od študentov, da opravljajo prostovoljno delo najmanj 3 tedne. Razpis, ki je

objavljen vsako leto, je štipendiranje obiskov dijakov in študentov v tujino za namen izobraževanja ali praktičnega usposabljanja. Več informacija najdete

TUKAJ (https://www.srips-rs.si/vsi-razpisi/razpis/stipendija-za-studijske-obiske-dijakov-studentov-v-tujini-za-leto-2023-348-javni-razpis)

Informacije o štipendiji

Bodite pozorni na razpisne pogoje ter predhodno preverite, ali izpolnjujete osnovne pogoje.

Na javnem razpisu lahko sredstva pridobijo dijaki ali študentje, ki odhajajo na študijski obisk v tujino in katerim matična izobraževalna ustanova to mobilnost vrednoti kot del izobraževalnega programa v Sloveniji.

Sredstva so namenjena štipendiranju študijskih obiskov dijakov od 1. 9. 2023 dalje in študijskih obiskov študentov od 1. 10. 2023 dalje, pri čemer se mora študijski obisk dijaka pričeti najkasneje do vključno 31. 8. 2024, študijski obisk študenta pa najkasneje do vključno 30. 9. 2024.

Višina štipendije

Štipendija je sestavljena iz osnovne štipendije in štipendije za potne stroške.

Osnovna štipendija se dodeli v višini največ 150,00 EUR za vsak dopolnjen teden študijskega obiska, v katerem upravičenec opravlja obveznosti, ki bodo

predmet priznavanja po vrnitvi, vendar v skupni višini največ 3.750,00 EUR za študijski obisk, ki traja 25 tednov ali dlje.

Štipendija za potne stroške med Republiko Slovenijo in državo študijskega obiska se dodeli v višini 100,00 EUR, če vlagatelj odhaja na študijski obisk v državo članico Evropske unije, Albanijo, Andoro, Armenijo, Azerbajdžan, Belorusijo, Bosno in Hercegovino, Črno Goro, Gruzijo, Islandijo, Kosovo, Liechtenstein, Moldavijo, Monako, Norveško, Severno Makedonijo, San Marino, Srbijo, Švico, Ukrajino, Vatikan ali Združeno kraljestvo.

Vlagatelj, ki na študijski obisk odhaja v državo, ki ni navedena v prejšnjem stavku, je upravičen do štipendije za potne stroške v višini 500,00 EUR. Če ima vlagatelj potne stroške delno ali v celoti krite iz drugih virov, do štipendije za potne stroške ni upravičen.

Način oddaje prijav: Vloge se vloži pri Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu

Republike Slovenije s pripisom »za 348. javni razpis«.

Za 3-tedensko prostovoljno delo na Zanzibarju vam povrnejo 500 evrov (za potne stroške) in 150 evrov teden (osnovna štipendija) kar nanese 950 evrov.

Vsak prostovoljec, ki se želi prijaviti za štipendijo, mora voditi dnevnik opravljenih aktivnosti oziroma si beležiti število ur, saj je dnevnik prostovoljnega dela tudi pogoj za pridobitev štipendije.

Po povratku domov imate 30 dni časa, da na sklad pošljete vso potrebno dokumentacijo. Od nas pa na podlagi dnevnika prejmete certifikat, s katerim vam potrjujemo opravljeno prostovoljno delo. Tudi ta certifikat je potrebno priložiti ob prijavi na Sklad.

Najpomembnejše pa je, da uskladite namen prostovoljnega dela z vašim izobraževalnim področjem, saj vam bo le v tem primeru vaša šola izdala potrdilo.

STROŠKI PROSTOVOLJNEGA DELA

PRIJAVNINA: znaša 60 evrov.

V prijavnino sta všteti dve majici z našim logotipom (eko bombaž) in organizacija, podpora ter potrdilo o opravljenem prostovoljnem delu.

S plačano prijavnino si rezervirate mesto. Majice nosite na delovnem mestu ter na letališču, da vas šofer, ki vas čaka na letališču, hitro prepozna.

Če želite dodatne majice, jih lahko naročite pri nas na mailu: volunteering@hopeforkidsofafrica.com. Cena dodatne majice je 20 evrov.

LETALSKA KARTA:

Cene letalskih kart so zelo različne. Cena je odvisna od termina potovanja, ponavadi so karte dražje v času poletnih šolskih počitnic in okrog novega leta.

Priporočamo nakup karte 2 meseca pred potovanjem ali prej.

Za eno smer ponavadi potrebujete od 18 do 26 ur, vključno s čakanjem in prevozom do letališča in iz njega.

Karto iščete ze destinacijo ZANZIBAR, TANZANIA.

Na voljo imate:

•         FLY DUBAI (https://www.flydubai.com/en/) : cene se gibljejo od 800 € do 1300 € za povratno karto, odhod iz Ljubljane do Dubaja (let traja cca 5,5h), nato iz Dubaja do Zanzibarja (let traja cca 5h)

•         ETHIOPIAN AIRLINES (https://www.ethiopianairlines.com/IT/EN): odhod iz Dunaja. 

 V kolikor potrebujete pomoč pri nakupu letalske karte se obrnite na

turistično agencijo SONČEK (https://www.sonchek.com/).

CEPLJENJA:

Pred obiskov države priporočamo obisk Ambulante za cepljenje in potovalno medicino (https://nijz.si/nalezljive-bolezni/ambulante/), kjer se o cepljenju

posvetujte s strokovnim osebjem.

Za Zanzibar ni nobeno cepljenje obvezno, razen za rumeno mrzlico, v kolikor prihajate iz države, kjer imajo rumeno mrzlico, Evropa pa to vsekakor ni.

Priporočljiva cepljenja (https://nijz.si/wp-content/uploads/2023/03/Cepljenje-po-drzavah.pdf) :

Hepatitis A, Hepatitis B, tifus, meningokokni meningitis, steklina, tetanus.

Tanzanija je država z visokim tveganjem za malarijo, priporočljivo je jemanje antimalarikov. Svetujemo, da se posvetujete z zdravnikom v Ambulatni za

cepljenje in potovalno medicino. Za Zanzibar pravijo, da ni področje z visokim tveganjem za malarijo, vendar zadnji podatki kažejo, da malarija je prisotna.

Nasveti za osnovno zaščito pred malarijo:

-          Uporaba repelentov, dolga oblačila za zaščito pred piki komarjev.

-          V sobah uporaba električnih uparjalnikov proti komarjem.

 

ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Pred odhodom v tujino si nujno uredite zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Več slovenskih zavarovalnic ponuja tovrstno zavarovanje:

Generali, Coris, Vzajemna. Priporočamo https://www.coris.si/zavarovanja/izberite-zavarovanje, kjer se zavarujete za najvišjo možno zavarovalno vsoto, saj lahko stroški zdravljenja hitro narastejo.

VIZUM

Slovenski državljani potrebujejo vizum za vstop v Tanzanijo, ki ga dobite ob prihodu na letališče in za katerega je potrebno plačati 50 dolarjev.

Priporočamo, da plačate s dolarji, saj sicer zaračunajo enak znesek v evrih, ki so v resnici vredni precej več od dolarjev. Vizum omogoča bivanje v državi do

največ 90 dni. Veljavnost potnega lista mora biti najmanj šest mesecev na dan izstopa iz države.

 

PREVOZ DO LETALIŠČA (BENETKE, DUNAJ)

Ponudnikov je veliko GoOpti, Flixbus, Nomago. Priporočamo čim prejšnjo rezervacijo, saj so sicer lahko cene zelo visoke.

Lahko se peljete tudi s svojim avtom in parkirate na bližnjih parkiriščih, ki so cenejši kot parkirišče na letališču.

 

PREVOZ IZ LETALIŠČA IN NAZAJ - NA ZANZIBARJU

Na letališču vas bo pričakal šofer, ki vas bo peljal do vaše namestitve oziroma hotela.

 

NASTANITEV

Na Zanzibarju je več možnosti namestitev, saj je zelo turističnen otok.

Namestitev vam poiščemo glede na vaše preference. Seveda so pa cene višje, ko gre za namestitve v hotelih.

Na Zanzibarju omogočamo namestitev blizu šole in vrtca, pri lokalni družini. Dobite svojo sobo, prav tako imate vso hrano organizirano pri družini.

Namestitev je zelo osnovna, brez kopalnice in tople vode (od 10 dolarjev – 15 dolarjev na dan - skupaj za namestitev na hrano).

Namestitev je možna tudi v sobah na evropski ravni, torej s kopalnico in toplo vodo, cena je približno 10 – 35 dolarjev (nočitev z zajtrkom).

V tem primeru je potrebno do šole vzeti lokalni prevoz dala dala ali tuk tuk. Prevoz traja približno 5-10 minut.

 

PREVOZI PO ZANZIBARJU

Po Zanzibarju se lahko prevažate z javnim prevozom, ki je najcenejši.

Avtobusi se imenujejo dala dala, potem imajo prevoze z motorji, ki jih imenujejo piki piki.

In pa malenkost udobnejši tuk tuk. Lokalni prevozi so precej poceni.

Naši koordinatorji na Zanzibarju vas bodo naučili uporabljati javni prevoz in taksije. Prav tako vas bodo seznanili s cenami.

HRANA

Prehranjujete se lahko v lokalnih restavracijah, kjer obrok stane okrog 2,5 - 10 evrov. Restavracije v turističnih predelih in druge mednarodne restavracije imajo zelo evropske cene, zato priporočamo lokalne restavracije, ki so zelo okusne.

Zanzibar ima veliko tržnico, kjer najdete skoraj vse. Potem je v glavnem mestu zelo znana tržnica hrane, kjer lahko dobite zelo okusno morsko hrano za

10 evrov ali manj. V primerjavi z Gambijo je na Zanzibarju precej veliko hrane na ulicah, in prav vsa hrana je zelo dobra.

DODATNI STROŠKI

Priporočamo, da si uredite SIM kartico na Zanzibarju, ki vam bo mogočala povezavo s svetom. Lahko si že pred odhodom uredite e sim card, ki stane okrog

30 evrov za en mesec. Sicer pa so dodatni stroški povezani z vašo osebno porabo in načinom življenja ter vključuje: vstopnine, pijače, nakupi spominkov,

internetno porabo, izdelavo kitk in podobno. Predlagamo pa da uporabite vse svoje pogajalske sposobnosti, saj se je mogoče pogajati za večino cen.

Zanzibar ni tako poceni in zmotno je prepričanje, da je v Afriki vse poceni.

Veliko stvari je uvoženih, zato so cene visoke. V vsakem primeru pa vam bodo naši tanzanijski kolegi pomagali tudi pri poznavanju realnih cen, tako, da boste vedeli v naprej, koliko stanejo določene stvari.

KAKO POTEKA DAN PROSTOVOLJCA?

Potek dneva prostovoljca: zjutraj se med 7 in 7:30 uro odpravite proti vaši novi službi - mestu prostovoljnega dela. Delo v šolah poteka različno, večinoma

pa od 8. do 12. ure. Popoldneve imate prosto za druženje in spoznavanje kulture ter ljudi. Z vodičem se vnaprej dogovorite za izlete: safari na celino, ogled

Stone town, obisk Prison Island, Blue safari - snorklanje, obisk peščene sipine Nakupenda, nasad začimb in še veliko več.

Ves čas vašega bivanja vam bodo na voljo naši koordinatorji na Zanzibarju, tako da nikoli ne boste ostali sami.

OPOZORILA

Pred potovanjem si preberite napotke Ministrstva za zunanje in evropske zadeve: https://www.gov.si/drzave/tanzanija/

 

OSNOVNI PODATKI O TANZANIJI:

Uradni jeziki: swahili, angleščina

Glavno mesto: Dodoma

Površina: 947,303 km2 km²

Prebivalstvo: 61,741,120

Gostota: 65.2/km²

Valuta: tanzanijski šiling (TZS)

Časovni pas: UTC + 3

Nacionalna klicna koda: +255

Več o državi TUKAJ. (https://en.wikipedia.org/wiki/Tanzania)

Več o otoku TUKAJ. (https://en.wikipedia.org/wiki/Zanzibar)


sl_SI